افزایش نرخ تورم، گرانی مسکن، مواد غذایی و… تنها بخشی از عواملی هستند که باعث شده است بخش زیادی از مردم به فکر راهی برای افزایش مهارتهای تصمیمگیری در مسائل مالی باشند. بهتر است بدانید که وقتی صحبت از مدیریت مالی میشود منظور ما مدیریت کسب درآمد، پسانداز کردن و خرج و مخارج روزانه است. در واقع شما باید بتوانید یک برنامه کوتاه مدت و طولانی مدت برای هزینههای زندگی داشته باشید، البته شاید صحبت کردن از برنامهریزی مالی آسان باشد اما مسلماً بدون داشتن مهارتهای تصمیمگیری نمیتوانید تصمیمات درستی درباره نحوه خرج کردن و میزان پسانداز ماهانه یا سالانه خود داشته باشید. ما در این مطلب قصد داریم به بررسی نکاتی بپردازیم که میتواند به شما در مدیریت درآمدها و هزینههای زندگیتان کمک کند؛ پس با سایت روش ساختاریافته تصمیم گیری رستا همراه شوید.
چه مهارتهای تصمیمگیری در مسائل مالی به شما کمک میکنند؟
تقویت مهارتهای تصمیمگیری در مسائل مالی به شما کمک خواهد کرد زیرا شما باید تصمیمم بگیرید که چقدر برای خوراک، پوشاک، اجاره مسکن و… هزینه کنید و با چه تدابیری میتوانید مقداری از درآمدهایتان را پسانداز کنید. در ادامه نکاتی را به شما یادآور میشویم که انجام آنها میتواند تأثیر زیادی در افزایش مهارتهای تصمیمگیری در مسائل مالی داشته باشد.
ایجاد تقویم مالی
ایجاد تقویم مالی یکی از مهارتهای تصمیمگیری در مسائل مالی است. در تقویم مالی مواردی مانند زمان پرداخت اقساط، اجازه خانه و… را یادداشت کنید تا دقیقاً متوجه شوید که چقدر از درآمدهایتان صرف مخارج ثابت میشود. همچنین با ایجاد تقویم مالی دیگر نگرانی بابت فراموش کردن تاریخ پرداختیهایتان نخواهید داشت. خوشبختانه امروزه تعداد زیادی اپلیکیشن موبایل وجود دارند که شما میتوانید از آنها برای مدیریت مالی شخصی خود استفاده کنید. این اپلیکیشنها به شما موعد پرداخت قسط وامها و مواردی از این قبیل را یادآوری میکنند.
پیروی از قانون 20-30-50
این قانون به شما کمک میکند که قبل از خرج کردن بتوانید پولهایتان را به سه دسته تقسیم کنید. بخش اول مربوط به نیازهای ضروری شما خواهد شد، به این معنی که پنجاه درصد از درآمدهایتان صرف خرید مواد غذایی، پوشک، مسکن، قبوض برق، آب و… میشود. البته شما باید به نحوی هزینههای ثابت خود را مدیریت کنید که این هزینهها بیشتر از پنجاه درصد از درآمدهایتان نشود. شاید بتوان گفت برنامهریزی دقیق، سختترین کاری است که باید برای اجرای این قانون انجام بدهید. بخش دوم که شامل سی درصد از درآمدهایتان میشود را میتوانید برای اموری مانند تفریح، مسافرت، رستوران رفتن، میهمانی برگزار کردن و… صرف کنید.
البته باید به این نکته توجه داشته باشید که مرز باریکی بین نیازهای ضروری شما و مخارج مربوط به سبک زندگیتان وجود دارد. به عنوان مثال شما شاید این طور به نظر برسد که خرید یک خوراکی لوکس جزو دسته اول قرار میگیرد درحالی که این طور نیست زیرا خرید چنین ماده غذایی جزو احتیاجات ضروری شما نیست. بخش سوم که شامل بیست درصد باقیمانده از درآمدهایتان میشود را میتوانید پسانداز کنید و یا در یک پروژه سرمایهگذاری کنید. این قانون ساده اما کاربری به شما کمک میکند که بتوانید مهارتهای تصمیمگیری در مسائل مالی را تقویت کنید.
تعیین اهداف کوچک
بر اساس تحقیقاتی که روانشناسان درباره رفتار انسان انجام دادهاند؛ هر چه قدر اهداف شما دورتر به نظر برسند، احتمال این که شما برای رسیدن به آنهابرنامهریزی کنید و به این برنامه پایبند باشید بسیار کمتر خواهد بود. برخی از افراد در مورد مسائل مالی فقط بر روی اهداف بلند مدت تمرکز میکنند. به عنوان مثال تصمیم میگیرندکه برای خرید خانه پسانداز داشته باشند. داشتن چنین هدفی بسیار ایده آل است اما شما برای کارهای کوچکتر نیز باید برنامهریزی داشته باشید. به عنوان مثال بخشی از مخارج مربوط به سبک زندگیتان را کاهش دهید تا بتوانید در شش ماه آینده به یک مسافرت بروید و یا یکی از لوازم ضروری منزل را خریداریکنید. داشتن هدفهای کوچک به شما انگیزه بیشتری برای پساندازکردن و درست خرج کردن میدهد پس از انجام چنین برنامهریزیهایی غافل نشوید.
مثبت اندیشی درباره مسائل مالی
بسیاری از افراد درباره مسائل مالی بسیار بدبین هستند و تصور میکنند داشتن برنامهریزی برای خرج و مخارجشان بیفایده است و یا اگر بخواهند در یک پروژه سرمایهگذاری کنند قطعاً با شکست رو به رو خواهند شد درحالی که چنین نگرشی فقط باعث افزایش اضطرابهایتان خواهد شد و کمکی به مدیریت درآمدها ومخارجتان نخواهد کرد. البته مثبت اندیشی زمانی مفید خواهد بود که شما دانش کافی درباره مسائل مالی و یا سرمایهگذاری را داشتهباشید. اگر در این زمینه هیچ اطلاعاتی ندارید بهتر است از کسی کمک بگیرید که در این زمینه دانش و مهارتهای لازم را دارد. مشاوران مالی زیادی وجود دارند که میتوانند به شما برای سرمایهگذاری بر روی پروژههای مختلف مشاوره کسب و کار بدهند و کمک کنند که بهترین تصمیم را بگیرید.
تغییر عادتهای مالی
یکی از مواردی که میتواند بهشما در کسب مهارتهای تصمیمگیری در مسائل مالی کمک کند این است که عادتهای خود را مرور کنید و در صورت لزوم آنها را تغییر دهید. بسیاری از روانشناسان معتقدند که افراد زیادی عادتهای مالی خود را از دوستانشان تقلید میکنند به این معنی که اگر اطرافیان آنها بخش زیادی از درآمدهای خود را صرف تفریح و سفر میکنند، آنها نیز ناخودآگاه تمایل دارند که به همین شکل برای خرج کردن درآمدهایشان برنامهریزی کنند در حالی که انجام چنین کاری کاملاً اشتباه است زیرا نحوه خرج کردن هر فردی با توجه به میزان درآمدی که دارد میتواندبسیار متفاوت باشد؛ بنابراین اگر شما نیز دچار عادتهای غلط در مورد مسائل مالی هستید، بهتر است به خوبی در مورد تغییر دادن آنها فکر کنید.
تهیه یک لیست از نیازهای ضروری
اکثر افراد در زندگی خود بارها دچار کمبود بودجه میشوند در حالی که درآمد نسبتاً خوبی دارند. اگر به نحوه مدیریت مالی این افراد نگاه کنید متوجه خواهید شد که به وجود آمدن یک اتفاق غیرمترقبه مانند خرید هدیه برای عروسی دوستانشان و یا بیماریهایی که درمان آن به یکباره هزینه زیادی بر روی دست آنها میگذارد باعث میشود که آنها با مشکلات مالی شدیدی رو به رو شوند؛ اما راه چاره چیست؟ چنین افرادی باید یک لیست کامل از نیازهای ضروریشان تهیه کنند. این لیست برای افراد مختلف میتواند بسیار متفاوت باشد. به عنوان مثال برخی از افراد برگزاری مهمانی را نیز جزو هزینههای ضروری تلقی میکنند. پس از تهیه این لیست باید مخارجتان را به نحوی برنامهریزی کنید که همیشه مبلغی برای پسانداز کردن باقی بماند. این پسانداز به شما کمک میکند تا در هنگام به وجود آمدن اتفاقات غیرمترقبه دچار مشکلات مالی شدیدی نشوید.